Elämisen mahdollisuudet maaseudulle!

Minulla on kolme eri vaaliteemaa. Ne ovat Maaseutu, perheet ja yrittäjyys. Näissä kolmessakin on paljon asiaa. Avaan ajatuksiani niistä tässä hivenen.  KD:n yhteisiin vaaliteemoihin voit tutustua täältä.

Maaseutu

Vauvasta vaariin
Kaupunkien lisäksi maaseudulle ja sen asukkaille on annettava elämisen mahdollisuudet. On ymmärrettävä, että tarvitsemme maaseutua. Tarvitsemme maataloutta ja työntekijöitä. Nämä taas tarvitsevat palveluita. Palvelut tarvitsevat yrittäjiä ja työntekijöitä.
Myös maaseudulla on oltava mahdollisuus elää vauvasta vanhuuteen.

Elämisen mahdollisuudet maaseudulle!

Elämisen mahdollisuudet maaseudulle!

Lähipalvelut
Lähipalvelut on turvattava myös maaseudulle. Nämä lähipalvelut tulee kirjata ja miettiä, miten ne tulee saavuttaa, jotta ne ovat lähipalveluita. Sote-asioissa kunnalla on parempi tieto todellisista tilanteista ja tarpeista. Asioita ei saa päättää liian kaukana kunnan arjesta.

Liikkuminen
Monin paikoin maaseudulla julkisilla kulkuneuvoilla liikkuminen on hankalaa tai mahdotonta. Julkista liikennettä tulee kehittää siten, että maaseudun asukkaiden on myös taloudellisesti mahdollista niitä käyttää. Mikäli ei ole riittäviä julkisia yhteyksiä tulee huomioida, ettei yksityisen liikenteen kustannuksia voi nostaa maaseudulla. Ihmisillä on välttämätöntä olla auto, jotta he pääsevät töihin ja palveluihin myös silloin, kun julkisia kulkuneuvoja ei ole tarpeeksi. Tieverkosto tulee pitää kunnossa. Paikallisten asukkaiden lisäksi sitä käyttävät yritykset, hätäkulkuneuvot ja matkailijat. Tieverkostoa ei voi päästää rapistumaan.

Opiskelu
On tärkeää, että jatko-opintoja mahdollistetaan alaikäisille omalla paikkakunnalla tai sellaisen matkan päässä, että huoltajan on mahdollista seurata opiskelijan elämää. Suomessa täysi-ikäisyyden raja kulkee 18-vuotiaassa, emme voi jättää nuorta yksin varsinkaan ennen tuota ikää. Hän kyllä pärjää, mutta on silti aikuisen vastuulla. Nuoria on erilaisia ja tarvitsevat tukea eri tavoin. Jatko-opinnoissa voisi olla hyvä hyödyntää entistä enemmän esimerkiksi video-opetusta tai kisälli/mestari koulutusta. Paikkakunnilla, joissa on lukio tämä voisi olla rinnakkaisena opiskelumahdollisuutena ammattiin.

Maatalous
Suomalaista maataloutta tulee kehittää. Selkeät suunnitelmat helpottavat ja antavat maatalousyrittäjille selkeyttä ja rohkeutta tulevaisuuteen. Emme pysty kehittämään maataloutta nykyiseen EU-tukirakenteeseen nojaten. Esimerkiksi kotimaisen elintarvikkeen verotuksen alentaminen ja suoramyynnin tukeminen olisivat helppoja tapoja kilpailukyvyn nostamiseen. Myös vientiä tulee kehittää.

Omavaraisuus
Suomen tulee olla mahdollisimman omavarainen. Omavaraisuus varmistaa sen, että huonoinakaan aikoina emme ole riippuvaisia esimerkiksi tuonti elintarvikkeista. Omavaraisuuden kautta voimme myös varmistaa, että maanviljelijöillä on työtä ja tiedämme miten ravinto ja muut tuotteet ovat tuotettu.

Yrittäjyys ja työllisyys
Työllisyys ja yrittäjyys kulkevat käsi kädessä. Suomessa on työtä, kun olisi varaa maksaa palkkaa.
Maaseudulla ja kehä kolmosen ulkopuolella on paljon työttömiä. Mielestäni on järjetöntä kaikkien muuttaa Helsingin seudulle töihin. Siellä on jo nyt iso asuntopula ja kallista elää. Sitä paitsi koko Suomi tulee pitää asuttuna. Monet ystäväni haluaisivat asua maalla, jos vain olisi työtä.

Yrityksiä maaseudulle
Yrityksiä tulisi houkutella maaseudulle esimerkiksi verokevennyksien avulla. Pienempi verotus myös mahdollistaisi yrityksiä investoimaan ja palkkaamaan työntekijöitä. Myös aloittavaa yritystä tulee tukea esimerkiksi poistamalla kolmen ensimmäisen vuoden verotus. Pienille yrityksille tulee antaa helpotusta myös työntekijäkuluissa ensimmäisten työntekijöiden osalta. Toki samanlaista tukea tarvitsevat myös kaupungeissa sijaitsevat yritykset.

Kuljetus
Pitkät matkat lisäävät yrityksen kuljetuskustannuksia. Yrittäjiä ei saa sakottaa siitä, että heillä on pidempi matka keskuspaikkohin ja esimerkiksi satamaan.

Työssäkäyntialue
Työssäkäyntialuetta mietittäessä on huomioitava, että matkustusmahdollisuudet julkisilla kulkuneuvoilla esimerkiksi pääkaupunkiseudulla tai Tampereella ovat aivan erilaiset kuin muualla Suomessa.

Maatalouden työpaikat
Maataloudessa maanviljelijät joutuvat usein, varsinkin kesäaikana koville. Olen miettinyt mitenkä ”Renki & Piika” -malli toimisi nykypäivänä. Sillä voisi olla isokin työllistävä vaikutus tämänhetkisiin työttömiin ainakin kesäaikana. Työllisyysmahdollisuuksia näen myös bioenergian tuotannossa. Tätä alaa tulee kehittää ja ulkomaista energiankäyttöä vähentää.

Sukupolvenvaihdos
Sukupolvenvaihdoksien tekeminen kaipaa myös helpotuksia yrityksissä ja tiloilla.

Perheet
Perheitä on tuettava varhaisessa vaiheessa maalla ja kaupungissa. Hyvät lähtökohdat lapsille heti pienestä pitäen edesauttavat hyvään tulevaisuuteen.

Läsnäolevat vanhemmat
Lapsi ja nuori tarvitsee aikuista, jolla on hänelle aikaa. Tämän vuoksi on tärkeää kiinnittää huomiota esimerkiksi perheystävällisiin työaikoihin, jotta koululaisten ei tarvitsisi olla yksin pitkiä aikoja. Vanhemmille on annettava mahdollisuus tehdä osa-aika työtä kokopäiväisen sijasta sovittuna ajankohtana. Tulee myös olla vapaus valita hoitaako lasta kotona vai viekö hoitoon. Kotona hoitamisesta tulee tehdä kannustavampaa. Sen tulisi myös kartuttaa eläkettä. Perheiden on saatava helpommin käytännön apua sitä tarvittaessa.

Kokonaisvaltaisuus
Myös lasten tunteet on otettava huomioon. Liian moni lapsi kokee syyllisyyttä ja ikävää esimerkiksi vanhempien erojen takia. Ehdotankin avioliitto ja vanhempien valmennusta osaksi kuntien toimintaa, yhteistyössä kolmannen sektorin kanssa. Kannatan suunnitelmallisen yhteistyön lisäämistä kaikkien perhe-, lapsi- ja nuorisotyötä tekevien kesken.

Tietoja Marika Hakola

Olen keski-ikäinen nainen Virtain Vaskivedeltä. Yhdessä perheeni kanssa asustelemme vanhassa hirsitalossa ja nautimme maaseudusta. Toimimme perhehoitajina ja maatalousyrittäjinä.
Kategoria(t): Lapset, Maaseutu, Maatalous, Perheet, Yrittäjyys Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti